ההגירה הגדולה – Swing Snack #37

Written by מאיה שפירא. Posted in Swing Snacks

בתחילת המאה העשרים היהודים רבים היגרו לארץ ישראל במסגרת העלייה השנייה והשלישית. באותו זמן, החלה בארצות הברית הגירה המונית משלה, לה הייתה השפעה מכרעת על התרבות האמריקאית בכלל ועל תרבות המוסיקה והריקוד בפרט – "ההגירה הגדולה".

בעקבות הצהרת האמנציפציה בסוף המאה ה-19, החלו שחורים מהדרום החקלאי, כגון טקסס, לואיזיאנה ומיסיסיפי של ארה"ב להגר צפונה – לשיקגו, ניו יורק, לוס אנג'לס. הם נסעו בקבוצות ומשפחות בעקבות הזדמנויות העסקה בערים המתועשות, וכן (בדומה ליהודי אירופה) כאקט בריחה מהפרעות ומעשי הטבח המתרבים שבאיזורים בהם נולדו.

השחורים מהדרום הביאו איתם צפונה גם את המוסיקה והריקודים החדשים – הבלוז של מיסיסיפי, הראג טיים והדיקסילנד של ניו אורלינס ועוד. על אף תנאי החיים הקשים בערים החדשות, מוסיקאים ורקדנים מכל הזרמים נפגשו בשכונות כגון הארלם שבניו יורק, ניגנו, רקדו יחד בבליל עצום של עוני, יצירתיות ושמחת חיים. ביניהם היו אנשים כמו אבות הראג טיים סקוט ג'ופלין וג'לי רול מורטון וגם בחור צעיר מניו אורלינס בשם לאוי ארמסטרונג.

בערים הצפוניות, המתועשות והעשירות, היה קהל שחור ולבן שהיה צמא לחידוש. היו הזדמנויות העסקה בשביל מוסיקאים – החל ממסיבות "שכר דירה" הקטנות וכלה במועדונים גדולים כגון הקוטון קלאב.

מתוך המפגש התרבותי, המוסיקאלי והיצירתי נולד לו סגנון מוסיקאלי חדש – הג'אז – שהיווה את הפסקול לשנות העשרים הוסערות של ארה"ב. היתר – היסטוריה (שנידונה לא פעם בסנאקס הקודמים).

זו הייתה רק אחת הההשפעות של ההגירה השחורים מדרום לצפון על תרבות ארה"ב – וכיום אנחנו, רקדנים ואוהבי מוסיקת ג'אז, יודעים שלולא התרחשה, הן העולם והסביבה החברתית הקטנה שלנו היו נראים שונה בהרבה.